torsdag 28. oktober 2010

NRK vs. TV2?


Tv2 og NRk er begge nyhetskanaler som omfatter dagens viktige hendelser. Dersom vi ser nøye på oppbyggingen av begge to, ser vi store forskjeller selv om de begge i stor grad snakker om noen like nyheter. NRK var den første kanalen i Norge som startet med nyhetssendinger i 1960, mens  tv2 kom på luftet så sent som i 1992 med de første sendingene.
 Vi kan se at både tv2 og dagsrevyen omfatter de nyhetene som er aller mest aktuelle. Dagsrevyen dekker hele 21 saker på de drøye 40 minuttene, mens tv2 velger å bare dekke 10 saker og dette bare på halve tiden enn det NRK valgte, 20 min. Ut fra dette har de 6 saker som er like, men valgt og bli formulert på ulike måter.
Det som særpreger Dagsrevyen NRK er i stor grad at de velger å bruke reportasje og også mye intervju i sakene. NRK har også et vidt spekter når det kommer til stoffområde. De har en veldig lang sending, som gjør at de kan ha med flere saker, og derfor også fra ulike stoffområder. Når det kommer til NRK er mange av hendelsene som blir fremvist, nasjonalt. Dette vil si at NRK baserer sendingen sin på saker som nær oss og påvirker oss mer. Når det kommer til nyhetskriteriene i NRK dagsrevyen er nye som omhandler konflikter, aktuelt stoff og kriminalitet. Dette viser at de viser mye av de mest dramatiske og aktuelle hendelsene rundt om internasjonalt og nasjonalt.
Tv 2 velger igjen en litt annen type sending. De setter sitt særpreg på korte, men informasjonsrike innslag. De bruker gjerne også mest intervju og reportasjer. Stoffområde vil jeg si omfatter mest ulykker, men også litt om kriminalitet og politikk. Tv2 legger også større vekt på Sport sendingen enn NRK gjør. Hele 4 av innslagene er rettet mot sportslige hendelser. Når det kommer til geografi har tv2 en god blanding av internasjonale og nasjonale saker. Siden de har så få saker i sendingen, tar de bare med de mest aktuelle sakene både innenriks og utenriks. Men som NRK velger også tv2 saker som inngår nyhetskriteriene: aktuelt, konflikter og kriminalitet. Dette viser at det er det det norske folk syntes er interessant å høre på når det kommer til nyheter. 
"Nyhetssendingene har utviklet seg til å bli infotainment". Noen gang hørt noen si det? Infotainment er en sammenslagning av informasjon, i dette tilfelle nyheter, og underholdning. Folk den dag i dag lever for å bli underholdt. Er det ikke underholdene kan det fort bli at vi syntes det er for kjedelig. Nyhetene syntes jeg ikke selv inneholder for mye underholdning. Nyhetssendingene er til for å fortelle om hendelser, enten grusomme eller gode ting som skjer i blant oss, og skal derfor ikke på noen måte underholde oss. Og personlig syntes jeg ikke det gjør det heller. Det kan være tilfeller hvor det trekkes inn litt morsomme eller glade nyheter for å gjøre oss oppmerksomme på at det ikke bare skjer vonde ting her i verden. Derfor kan det kanskje oppfattes for noen at dagens nyhetssendinger er blitt til infotainment, men det gjør ikke for meg. 


1 kommentar:

  1. Dette var en veldig bra tekst, Ingrid! Det er veldig bra at du starter med fakta om TV2 og NRK, det ble en fin introduksjon.
    Jeg syns du har presentert hva som skiller TV2 og NRK fra hverandre og hva de har til felles, på en god måte. Det ble ryddig, og puktene dine var viktige, f. eks at TV2 satser på sport, og at geografien skiller dem.
    Ellers formulerer du deg bra.

    SvarSlett